ISO 22000 je međunarodni standard koji definiše zahteve sistema menadžmenta bezbednošću hrane obuhvatajući sve organizacije u prehrambenom lancu.
ISO 22000
ISO 22000 kombinuje priznate ključne elemente bezbednosti hrane, kao što su:
  • Interaktivna komunikacija između svih zainteresovanih strana – proizvođača, isporučilaca, kupaca i nadležnih organa);
  • Menadžment sistemom;
  • Kontrola procesa primenom preduslovnih programa (PRP) i HACCP planova;
  • Zahteve za poštovanje zakona i zakonskih odredbi;
  • Stalno unapređivanje sistema menadžmenta bezbednošću hrane;

MVI

Interaktivna komunikacija duž lanca proizvodnje i prometa hrane mora da obezbedi prepoznavanje opasnosti po zdravlje izazvane hranom i adekvatno upravljanje njima.

Veza između zahteva standarda ISO 22000 i ISO 9001 omogućuje integraciju sistema menadžmenta bezbednošću hrane i sistema menadžmenta kvalitetom.
Kome je namenjen ISO 22000?
ISO 22000 mogu primeniti sve organizacije u lancu proizvodnje i prometa hrane uključujući:
  • primarne proizvođače hrane;
  • proizvođače hrane za životinje;
  • proizvođače i prerađivače hrane;
  • proizvođače aditiva i sastojaka;
  • skladištenje hrane, organizacije za distribuciju i transport;
  • isporučioce;
  • maloprodaju;
  • ugostitelje – restorani, picerije i prodavnice brze hrane;
  • proizvođače opreme;
  • proizvođače materijala za pakovanje;
  • organizacije koje se bave prepakivanjem;
  • proizvođače hemikalija za prehrambenu industriju;
  • proizvođače sredstava za čišćenje i dezinfekciju.

Postupak uvođenja sistema menadžmenta bezbednošću hrane IS0 22000:
Pogledajte dijagram toka implementacije sistema »

Sertifikacija ISO 22000
Sertifikaciju uspostavljenog sistema menadžmenta bezbednošću hrane vrše nezavisna akreditovana sertifikaciona tela.

Sertifikovan sistem menadžmenta bezbednošću hrane podiže ugled organizacije kod poslovnih partnera i javnosti i priznat je na internacionalnom nivou.

Koristi od primene ISO 22000
Koristi koje organizacija ostvaruje implementacijom Sistema menadžmenta bezbednošću hrane su:

  • Primenljivost za sve organizacije u lancu ishrane;
  • Usklađenost sa principima HACCP;
  • Mogućnost sertifikacije od strane sertifikacionih tela;
  • Pogodnost za kontrolu od strane nadzornih tela;
  • Usklađenost standarda sa odredbama ISO 9001 i ISO 14001;
  • Omogućavanje razmene informacija o opasnostima sa organizacijama u lancu ishrane;
  • Veća konkurentnost na tržištu;
  • Sistemski orijentisan pristup;
  • Upravljanje preduslovnim programima;
  • Proaktivan pristup otkrivanju opasnosti po bezbednost hrane i dr.



MVI

KONTAKT:

MV INTERNATIONAL
Centar za konsalting i edukaciju
21000 Novi Sad, Tolstojeva 6

Osoba za kontakt:
Mirko Vuković dipl.ing.
Konsultant
EOQ Menadžer/Auditor kvaliteta

Tel./fax: + 381 21 52 11 55
mob: +381 63 7117 880
e-mail: office@mvinternational.rs
www.mvinternational.rs