ISO 22000
Sistem menadžmenta bezbednošću hrane
Sistem menadžmenta bezbednošću hrane
ISO 22000 je međunarodni standard koji definiše zahteve sistema menadžmenta bezbednošću hrane obuhvatajući sve organizacije u prehrambenom lancu.
ISO 22000 kombinuje priznate ključne elemente bezbednosti hrane, kao što su:
- Interaktivna komunikacija između svih zainteresovanih strana – proizvođača, isporučilaca, kupaca i nadležnih organa);
- Razumevanje organizacije i njenog konteksta;
- Razumevanje potreba i očekivanja zainteresovanih strana;
- Menadžment rizicima i prilikama;
- Menadžment sistemom;
- Kontrola procesa primenom preduslovnih programa (PRP) i HACCP planova;
- Zahteve za poštovanje zakona i zakonskih odredbi;
- Stalno unapređivanje sistema menadžmenta bezbednošću hrane.
Interaktivna komunikacija duž lanca proizvodnje i prometa hrane mora da obezbedi prepoznavanje opasnosti po zdravlje izazvane hranom i adekvatno upravljanje njima.
Veza između zahteva standarda ISO 22000 i ISO 9001 omogućuje integraciju sistema menadžmenta bezbednošću hrane i sistema menadžmenta kvalitetom.
Kome je namenjen ISO 22000?
ISO 22000 mogu primeniti sve organizacije u lancu proizvodnje i prometa hrane uključujući:
- proizvođače hrane za životinje;
- proizvođače i prerađivače hrane;
- proizvođače aditiva i sastojaka;
- skladištenje hrane, organizacije za distribuciju i transport;
- isporučioce;
- maloprodaju;
- ugostitelje – restorani, picerije i prodavnice brze hrane;
- proizvođače opreme;
- proizvođače materijala za pakovanje;
- organizacije koje se bave prepakivanjem;
- proizvođače hemikalija za prehrambenu industriju;
- proizvođače sredstava za čišćenje i dezinfekciju.

Sertifikacija ISO 22000
Sertifikaciju uspostavljenog sistema menadžmenta bezbednošću hrane vrše nezavisna akreditovana sertifikaciona tela.
Sertifikovan sistem menadžmenta bezbednošću hrane podiže ugled organizacije kod poslovnih partnera i javnosti i priznat je na internacionalnom nivou.
Koristi od primene ISO 22000
- Primenljivost za sve organizacije u lancu ishrane;
- Usklađenost sa principima HACCP;
- Mogućnost sertifikacije od strane sertifikacionih tela;
- Pogodnost za kontrolu od strane nadzornih tela;
- Usklađenost standarda sa ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 i dr.;
- Omogućavanje razmene informacija o opasnostima sa organizacijama u lancu ishrane;
- Veća konkurentnost na tržištu;
- Sistemski orijentisan pristup;
- Upravljanje preduslovnim programima;
- Proaktivan pristup otkrivanju opasnosti po bezbednost hrane i dr.