FSSC 22000

Globalni standard za sigurnost hrane

Globalni standard za sigurnost hrane

FSSC 22000 je sertifikaciona šema priznata od strane GFSI – Global Food Safety Initiative (Globalna inicijativa za bezbednost hrane).

FSSC 22000 objedinjuje zahteve standarda ISO 22000 – Sistem menadžmenta bezbednosti hrane – Zahtevi za svaku organizaciju u lancu hrane i standarda ISO/TS 22002-1 Preduslovni programi za bezbednost hrane.
FSSC 22000 prihvataju trgovački lanci.

Organizacije koje su implementirale ISO 22000 mogu nadograditi sistem primenom ISO/TS 22002-1, te na taj način implementirati FSSC 22000.

FSSC 22000 je zasnovan na seriji standarda ISO 22000, što znači da je:

  • internacionalno je priznat kao sistem za bezbednost hrane;
  • priznat od strane GFSI (Global Food Safety Initiative) i prihvaćen od strane sertifikacionih tela za procenu u celom svetu;
  • obezbeđuje sistematski protokol upravljanja za preduslovne programe (PRP);
  • obezbeđuje poverenje drugim zainteresovanim stranama u sposobnost organizacije da identifikuje i kontroliše opasnosti po bezbednost hrane;
  • pruža dovoljnu fleksibilnost da se uzmu u obzir specifični i različiti zahtevi klijenata.

FSSC 22000 mogu primeniti sve organizacije u lancu proizvodnje i prometa hrane:

  • proizvođači hrane za životinje;
  • proizvođači i prerađivači hrane;
  • proizvođači aditiva i sastojaka;
  • organizacije koje skladište hranu;
  • organizacije koje distribuiraju i transportuju hranu;
  • proizvođače materijala za pakovanje;
  • organizacije koje se bave prepakivanjem;

Sertifikacija FSSC 22000

Sertifikaciju uspostavljenog sistema menadžmenta bezbednošću hrane vrše nezavisna akreditovana sertifikaciona tela.
Sertifikovan sistem menadžmenta bezbednošću hrane podiže ugled organizacije kod poslovnih partnera i javnosti i priznat je na internacionalnom nivou.

Koristi od primene FSSC 22000