FSSC 22000
Globalni standard za sigurnost hrane
Globalni standard za sigurnost hrane
FSSC 22000 je sertifikaciona šema priznata od strane GFSI – Global Food Safety Initiative (Globalna inicijativa za bezbednost hrane).
FSSC 22000 objedinjuje zahteve standarda ISO 22000 – Sistem menadžmenta bezbednosti hrane – Zahtevi za svaku organizaciju u lancu hrane i standarda ISO/TS 22002-1 Preduslovni programi za bezbednost hrane.
FSSC 22000 prihvataju trgovački lanci.
Organizacije koje su implementirale ISO 22000 mogu nadograditi sistem primenom ISO/TS 22002-1, te na taj način implementirati FSSC 22000.
FSSC 22000 je zasnovan na seriji standarda ISO 22000, što znači da je:
- internacionalno je priznat kao sistem za bezbednost hrane;
- priznat od strane GFSI (Global Food Safety Initiative) i prihvaćen od strane sertifikacionih tela za procenu u celom svetu;
- obezbeđuje sistematski protokol upravljanja za preduslovne programe (PRP);
- obezbeđuje poverenje drugim zainteresovanim stranama u sposobnost organizacije da identifikuje i kontroliše opasnosti po bezbednost hrane;
- pruža dovoljnu fleksibilnost da se uzmu u obzir specifični i različiti zahtevi klijenata.
FSSC 22000 mogu primeniti sve organizacije u lancu proizvodnje i prometa hrane:
- proizvođači hrane za životinje;
- proizvođači i prerađivači hrane;
- proizvođači aditiva i sastojaka;
- organizacije koje skladište hranu;
- organizacije koje distribuiraju i transportuju hranu;
- proizvođače materijala za pakovanje;
- organizacije koje se bave prepakivanjem;

Sertifikacija FSSC 22000
Sertifikaciju uspostavljenog sistema menadžmenta bezbednošću hrane vrše nezavisna akreditovana sertifikaciona tela.
Sertifikovan sistem menadžmenta bezbednošću hrane podiže ugled organizacije kod poslovnih partnera i javnosti i priznat je na internacionalnom nivou.
Koristi od primene FSSC 22000
- Primenljivost na globalnom nivou za sve organizacije u lancu ishrane;
- Usklađenost sa principima HACCP;
- Mogućnost sertifikacije od strane sertifikacionih tela;
- Pogodnost za kontrolu od strane nadzornih tela;
- Usklađenost standarda sa ISO 22000;
- Poboljšana komunikacija kroz lanac snabdevanja hranom;
- Veća konkurentnost na tržištu;
- Sistemski orijentisan pristup;
- Sistematski protokol za upravljanje za preduslovne programe;
- Proaktivan pristup otkrivanju opasnosti po bezbednost hrane i dr.